Private lease voor zzp’er

Private lease voor zzp’er

Als zelfstandige ondernemer overweeg je wellicht de aanschaf van een auto. Een aantrekkelijke optie voor zzp’ers is het leasen van een auto voor privégebruik, ook wel bekend als “private lease voor zzp’er”. Hiermee kun je de voordelen van een auto genieten zonder de lasten van eigendom. Laten we de mogelijkheden en voordelen van private lease voor zzp’ers verkennen.

Private lease voor zzp’er: Een overzicht

Als zzp’er heb je verschillende opties als het gaat om het verkrijgen van een auto voor je onderneming. Je kunt ervoor kiezen om een auto ‘op de zaak’ te zetten of een privéauto deels zakelijk te gebruiken. Een alternatief dat steeds populairder wordt, is private lease voor zzp’ers, waarbij je een auto privé least.

Waarom private lease voor zzp’ers?

Het aantal private leaseauto’s is in 2022 met 3,5% gestegen naar meer dan 239.000 personenauto’s (Bron: Autoleasemarkt in Cijfers 2022, VNA-lease). Voor zzp’ers kan private lease een aantrekkelijke keuze zijn in vergelijking met het zakelijk gebruik van een privéauto of een auto ‘op de zaak’.

Wat is private lease?

Private lease houdt in dat je een auto least voor een vast maandbedrag. Dit bedrag dekt afschrijving, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden. Je betaalt daarnaast zelf de brandstof, eventuele verkeersboetes en bij schade een eigen risico. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto, en je least de auto voor een periode van minimaal 12 tot maximaal 60 maanden.

Belangrijke overwegingen voor zzp’ers

Als zzp’er is het cruciaal om te begrijpen dat er verschillen zijn tussen private lease en zakelijke lease. Bij private lease zijn de leasekosten niet aftrekbaar voor zakelijk gebruik, in tegenstelling tot zakelijk leasen. Bovendien loop je bij private lease niet tegen bijtelling aan, wat een voordeel is als je de auto ook privé gebruikt.

Voordelen van private lease voor zzp’ers
  1. Beschikbaarheid van financiële middelen voor je bedrijf: Door te kiezen voor private lease, behoud je je spaargeld voor andere zakelijke investeringen of persoonlijke uitgaven.
  2. Zekerheid van uitgaven: Met een vast maandbedrag heb je controle over je maandelijkse uitgaven en geen verrassingen wat betreft onvoorziene kosten.
  3. Geen hoge rente voor leningen: Private lease kan een voordeligere optie zijn dan het afsluiten van een lening, vooral als je geen spaargeld hebt voor de aanschaf van een auto.
  4. Geen bijtelling voor zzp’ers: Bij privé leasen voorkom je bijtelling, wat een voordeel is als je de auto zowel zakelijk als privé gebruikt.
  5. Aftrek van btw over gebruiks- en onderhoudskosten: Als je de auto gebruikt voor zakelijke opdrachten, kun je btw aftrekken, mits je dit aantoont met een rittenadministratie.
Aandachtspunten bij private lease voor zzp’ers
  1. Invloed op maximale hypotheek: Leaseverplichtingen kunnen de hoogte van je maximale hypotheekbedrag beïnvloeden.
  2. BKR-registratie bij auto leasen: Houd er rekening mee dat een private leasecontract wordt geregistreerd bij Stichting BKR.
  3. Kilometerbundel: Schat van tevoren je verwachte aantal kilometers in en stem de kilometerbundel daarop af.
  4. Maandelijkse termijnen: Overweeg de stabiliteit van je maandelijkse inkomsten, aangezien private lease strikte contractvoorwaarden heeft.
  5. Contractbreuk: Het verbreken van een leasecontract kan kostbaar zijn; overweeg flexibelere leaseopties zoals ‘shortlease’ bij onzekere omstandigheden.
Vergelijken en keuzes maken

Er zijn diverse aanbieders van private lease, met elk hun eigen voorwaarden. Vergelijk niet alleen op prijs, maar ook op zaken als vervangend vervoer, eigen risico bij schade en meerkosten bij overschrijding van de kilometerbundel.

Private lease en het klimaatakkoord

Het Klimaatakkoord in Nederland streeft naar een vermindering van de CO2-uitstoot. Private lease biedt steeds meer mogelijkheden voor het leasen van elektrische auto’s. Overweeg de voordelen van het privé leasen van een elektrische auto, met inbegrip van subsidiemogelijkheden zoals de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).